• Lorem ipsum

Bepalen van je haareigenschappen VERNIEUWD

Tot nu toe hebben wij het bepalen van je haareigenschappen zeer uitgebreid gedaan, maar door ervaringen en ons in te lezen zijn wij tot de conclusie gekomen dat elasticiteit eigenlijk niet een bepalende rol is, net zoals krultype. Porositeit en de dikte van je haren zijn het meest bepalend om de juiste producten te selecteren, vandaar dat wij het bepalen van je haareigenschappen hebben versimpeld.

Feit is dat je haren zijn opgebouwd uit proteïnes dus elk haar heeft in meer of mindere mate proteïne nodig. Aan jou om een goede balans te vinden in proteïne en moisture. Kijk, voel en ervaar wat bepaalde routines/producten met je krullen doen. Helaas is het niet zo dat het bij iedereen hetzelfde werkt, was het maar zo dan waren we zo klaar. Dit is echt een persoonlijk proces en naarmate de tijd vordert zal je steeds beter ervaren en begrijpen wat je krullen nodig hebben.

Ook zijn de manieren van stylen, hoeveel product,  gebruik van een krullenborstel (denman, scrunch it, etc) , wel of geen gel gebruiken, allemaal factoren die het uiteindelijke resultaat bepalen.

Haardensiteit

Dikte / structuur 
Het gaat hierbij om de haardikte van één losse haar. Je kunt fijn, medium (normaal) of grof haar hebben. Dit kun je testen door één losse haar tegen het licht houden. Als je de haar bijna niet ziet, dan heb je fijn haar. Als de haar duidelijk zichtbaar is, heb je grof haar. Als het er tussenin zit, heb je medium haar. Je kunt het ook testen door één losse haar tussen je vingers te houden en te observeren wat je voelt. Als je bijna niks voelt, heb je fijn haar. Voel je de haar duidelijk, dan heb je grof haar. Zit het er tussenin, heb je logischerwijs medium haar. Een derde methode is door een losse haar te vergelijken met naaigaren. Fijn haar is dunner dan garen, medium haar is ongeveer even dik als garen en grof haar is dikker dan garen. 


Fijn haar: Mensen met fijn haar hoeven geen dun haar (qua dichtheid) te hebben. Hun haar kan er daarom toch heel vol uitzien. Fijn haar is kwetsbaar en daarom is het vaak lastig om je haar lang te laten groeien. Je moet daarom extra voorzichtig zijn met fijn haar. Fijn haar kan sneller vet worden en het kan vaak niet zo goed tegen zware producten. Ook is het raadzaam om je haren te diffusen ipv aan de lucht laten drogen, want water wat langere tijd in je haren blijft kan ervoor zorgen dat het gaat uitzakken.


Medium / normaal haar: Deze haarstructuur zit tussen fijn en grof haar in. 


Grof haar: Grove haren zijn over het algemeen sterke haren. Grof haar heeft meestal behoefte aan goede hydratatie en meestal minder behoefte aan proteïne.

POROSITEIT

Porositeit is de term die gebruikt wordt in de wetenschap van haarverzorging om te beschrijven hoe goed je haar vocht kan absorberen en vasthouden. De porositeit wordt beïnvloed door de buitenste laag van het haar (cuticula). Deze laag bestaat uit schubben. Hoe poreus jouw haar is, is genetisch bepaald maar het kan ook worden beïnvloed door externe factoren zoals schadelijke ingrediënten in haarproducten, de hitte van een stijltang of föhn of chemische behandelingen zoals bijvoorbeeld het verven van je haar.

Het is belangrijk om de porositeit van je haar te weten, omdat het bijvoorbeeld iets zegt over of je producten met of zonder proteïne kunt gebruiken voor je haar. Je kunt een hoge, normale of lage porositeit hebben.

Lage porositeit:
Haar met een lage porositeit heeft een schubbenlaag met plat liggende, overlappende schubben. Dit haar ziet er hierdoor meestal wat glanzend uit (want het reflecteert licht). Maar door deze gesloten schubbenlaag kan het haar vocht niet zo goed opnemen. En wanneer het eenmaal nat is duurt het lang voordat het weer droog is, omdat het vocht eerst op het haar blijft liggen voordat het wordt geabsorbeerd. Haar met een lage porositeit is gevoelig voor build-up. Het is dus erg belangrijk om niet te zware en niet te veel producten te gebruiken.

Hoge porositeit:
Bij haar met een hoge porositeit staan de haarschubben omhoog. Dit haar ziet er daarom vaak dof en niet glanzend uit. Doordat de haarschubben open staan kan het haar snel vocht opnemen, maar het vocht gaat er met hetzelfde snelle tempo ook weer uit. Hierdoor wordt je haar snel droog en raakt het snel in de klit. 
Als je haar beschadigd is door hitte (föhn of stijltang) of verven, is de kans groot dat je een hoge porositeit hebt. Je kunt hierdoor vaak wel iets zwaardere producten gebruiken, maar dit is ook weer afhankelijk van je haardikte. Ook kun je een sealende olie gebruiken, om vocht in je haar vast te houden. En vergeet niet om maskers te gebruiken.

Normaal porositeit: lucky one!
Haar met een medium porositeit vereist vaak de minste hoeveelheid onderhoud. De schubbenlaag is losser waardoor er precies de juiste hoeveelheid vocht in en uit je haar gaat.

Porositeit bepalen

Porositeit bepaal je vooral door goed je haar te observeren. Een aantal hints:

 • Zoals hierboven al beschreven heeft haar dat is beschadigd vaak een hoge porositeit (de schubben zijn beschadigd).
 • Als je snel build up ervaart, heb je waarschijnlijk lage porositeit
 • Slurpt je haar alle producten die je erin smeert zo op, heb je waarschijnlijk hoge porositeit
 • Is je haar gelijk nat als je onder de douche staat dan heb je hoge porositeit,  duurt het lang voordat je haar doordringt is met water dan heb je lage porositeit
 • Maar ook de droogtijd van je haar en hoe een haar aanvoelt vertelt je iets over je porositeit. Voer daarom ook de volgende testjes uit.

 

Porositeitstest 1: Slip & Slide

Pak een haartje tussen je duim en wijsvinger en glij met je vingers naar boven over het haartje (van punt naar hoofdhuid). Als je makkelijk naar boven glijd zonder dat je  bobbeltjes voelt, duidt dit vaak op low porosity haar. Als je wel bobbeltjes voelt, en ze zitten niet vlak na elkaar heb je medium porositeit. Als je veel bobbeltjes achter elkaar voelt heb je waarschijnlijk high porosity haar. Die bobbeltjes die je voelt, zijn de haarschubben die openstaan.

Porositeitstest droogtijd

Bepaal je haar porositeit door te kijken naar hoe lang het duurt voordat je haar droog is als je het aan de lucht laat drogen:

 • High porosity: binnen 2- 4 uur droog
 • Medium porosity: tussen 4 en 6 uur droog
 • Low porosity: meer dan 8 uur nodig om te drogen

De droogtijd is ook afhankelijk van de dikte van je haar, de producten die je in je haar doet en de luchtvochtigheid in je omgeving.

Wisselende resultaten

Bij velen is de porositeit lastig vast te stellen. Soms komt er bij de ene test een hoge porositeit uit, terwijl er bij de andere test een lage porositeit uitkomt. Ook kan het ene haartje verschillen van porositeit met het andere haartje. Dit zijn slechts testen die een indicatie geven.
Mochten de uitkomsten van bovenstaande testen bij jou ook niet helemaal duidelijk zijn, begin dan gewoon met producten die niet te zwaar zijn. Probeer uit wat voor jou haar wel en niet werkt met behulp van onderstaande tips.

Lage porositeit, what to do:

 • Gebruik lichte producten om buildup te voorkomen (pas op met de volgende producten/ingrediënten: butters, dikke oliën zoals castor oil, esters.
 • Door warmte gaan je haarschubben iets meer openstaan. Wanneer je een deep conditioner/masker gebruikt, zorg er dan d.m.v. warmte voor dat je haar dit goed kan opnemen. Doe wel een douchemuts (of huishoudfolie, pedaalemmerzakje, etc) over je haar, zodat je haar nat blijft en kan stomen. Warmte kun je vervolgens creëren door een ‘heatcap’ of een föhn te gebruiken of door er een (microvezel)handdoek overheen te doen.

De producten die je in je haar doet, kun je opwarmen door ze bijvoorbeeld in warm water te leggen. Hierdoor zal je haar het beter opnemen.
Proteïne met mate gebruiken in je producten.

Hoge porositeit, what to do:

 • Door kou sluiten de haarschubben. Spoel daarom je haar na met koud water. Ook kun je je haar naspoelen met appelazijn, dit zorgt er ook voor dat je haarschubben sluiten.
 • Seal je haar met een gel
 • Pas de LOC (leave-in, olie, crème)/ LCO (leave-in, crème, olie) of LOG (leave-in, olie, gel) methode toe voor een optimale hydratatie.
 • Wekelijks een masker gebruiken, laat deze niet lager dan 10 minuten inwerken omdat jouw haren de producten erg snel opneemt. Gebruik proteïne als je ervaart dat je krullen niet genoeg bounce hebben. Je kunt proteïne en moisture ook afwisselen, maar gebruik dan wel proteïne in je leave-in conditioner indien je een masker zonder proteïne gebruikt.

Gebruik een leave-in conditioner voor hydratatie, heb je fijn haar en meer wavy krullen gebruik dan zeer weinig  of een erg lichte leave-in gebruiken omdat een leave-in er ook voor kan zorgen dat je krullen gaan uitzakken.

Proteïne en Moisture goed balanceren.

Medium Porositeit, what to do:

Medium porositeit heeft eigenlijk het minste problemen, je kunt het beste producten met en zonder proteïne gebruiken, of zelfs, de ene wasdag meer proteïne producten gebruiken, en de wasdag erna minder proteïne.
Blijf je krullen observeren en voelen. Mocht het stug worden na een proteïne product, dan weet je dat je even moet overstappen op moisture producten.

Je weet nu je haareigenschappen en kunt nu het PRODUCT VOORSTEL doen!