• De plek voor alle informatie rondom de CurlyGirl methode
  • Een van de grootste CG producten assortimenten
  • Orders hoger dan €45,- worden gratis verzonden.
  • Meer dan 15.000 tevreden klanten!
  • Trustpilot

    01-03-2020

    Grote Proteïnes & Kleine Proteïnes, voor wie geschikt?

    Gehydrolyseerde proteine (eitwitten) worden al tientallen jaren in haarproducten gebruikt. Zelfs in kleine hoeveelheden (0,5% tot 1%) kunnen gehydrolyseerde eiwitten een merkbaar verschil in haarverzorgingsproducten creëren. Je kunt zien hoeveel eiwitten er in het product zitten aan de hand van de vermelding op de ingrediëntenlijst. Als er eiwitten in de eerste 5 vermelde ingrediënten zijn, is dit een eiwitrijk product of een proteïne behandeling. Hoe meer achter in de lijst dan is het een product met een lager proteïne gehalte. 

    Gehydrolyseerde proteïnes zijn niet hele, intacte eiwitten zoals die in voedingsmiddelen. Ze zijn door behandeling met zuren of fermentatie in kleinere stukjes - kleinere moleculen - gebroken. Grote eiwitten zoals die in voedingsmiddelen zijn niet erg gunstig voor haar. Maar gehydrolyseerde eiwitten kunnen verschillende dingen doen, zoals een heldere, flexibele film over je haar vormen die waterverlies beperkt. Sommige eiwitten dringen onder de buitenste haarschubben door om het haar gehydrateerd te houden in iets diepere lagen. Eiwitten in producten kunnen ook een beetje extra ondersteuning aan het haar geven - wat geweldig is als je haar fijn of medium is, maar het kan leiden tot stijfheid en breuk als je haar vrij grof is en je te vaak proteïne rijke producten gebruikt.

    Waarom proteïne gebruiken?
    Proteïne wordt gebruikt voor kracht, glans, hydratatie en om breuk te verminderen. Het helpt tijdelijk beschadigde delen van het haar te herstellen door gaten in de cuticula op te vullen. En het houdt het haar gehydrateerd door het verlies van water uit het haar te beperken.

    Proteïne woorden
    Zoek naar deze woorden om proteïne te vinden in een ingrediëntenlijst: gehydrolyseerd proteïne, aminozuren, peptiden. Dit zijn allemaal eiwitten. Cocodimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed (eiwitbron - tarwe, keratine, etc.) en Lauryldimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed (eiwitbron) zijn eiwitten die zijn gemodificeerd om betere haarconditioners te zijn en beter aan het haar te hechten, meer zachtheid toe te voegen. Gistextract is een eiwit. Gehydrolyseerde haver of gehydrolyseerde zaden kunnen ook proteïne bevatten.

    Welk haar heeft proteïne nodig?

    • Beschadigd haar / poreus haar: door de zon gebleekt, door het zwemmen in een zwembad/chloorwater, golvend en permanent geverfd of semi-permanent geverfd haar heeft meestal meer proteïne nodig. Haar met veel styling met hoge temperaturen heeft vaak extra proteïne nodig omdat het enkele van de beschermende lagen heeft verloren die vocht vasthouden en enkele natuurlijke proteïnen verloren. Als je je haar krachtig borstelt en de uiteinden dunner zijn dan het midden en er lichter van kleur uitzien, heeft je haar mogelijk proteïne nodig, vooral aan de uiteinden. Proteïne brengt de porositeit in beschadigd haar in evenwicht.
    • Droog haar - als je diepe conditionering, oliebehandelingen hebt geprobeerd (met kokos, palm, zonnebloem, avocado of olijfolie - 4-8 of 12 uur laten zitten) en die dingen niet werken, kan de droogheid van je haar duiden op een behoefte voor proteïne.
    • Fijn en halflang haar: Proteïne biedt ook ondersteuning voor fijn en halflang haar omdat het net een beetje extra stijfheid toevoegt - proteïne is ondersteuning voor je haar. Mensen met grof haar hebben de neiging om te merken dat het te vaak gebruiken van proteïne ervoor zorgt dat hun haar stijf of broos aanvoelt, droog of kleverig is of mogelijk te zacht en slap.
    • Voor het kleuren of highlighten of na veel blootstelling aan de zon of blootstelling aan droge wind kan het haar profiteren van gehydrolyseerde eiwitten in producten.
    • Breuk in je haar. Veel breuk zien of horen? Als je al diepe conditionering of een lange oliebehandeling hebt geprobeerd, is het tijd om wat proteïne te proberen. Omdat proteïne helpt om het haar gehydrateerd te houden (het vertraagt ​​waterverlies!). Kan het helpen bij het verminderen van breuk in uitgedroogd haar door de hydratatie te verhogen. Haar breekt minder snel als het flexibel is en haar is het meest flexibel als het goed gehydrateerd is.

    Hoe proteïne in je haar gebruiken?


    Zoek naar shampoos of conditioners die gehydrolyseerde proteïne bevatten. Totdat je weet hoe goed je haar met proteïne omgaat, je hebt geen proteïne nodig in zowel shampoo als conditioner - maar alleen in de één of de ander.

    Stylingsproducten met proteïne en leave-in conditioners met proteïne kunnen geweldig zijn voor beschadigd of poreus haar of voor fijn en halflang haar, zijn gemakkelijk te gebruiken - probeer ze één of twee keer, kijk hoe het werkt en geef vervolgens de proteïne-houdende producten een pauze. Misschien kan je haar ze dagelijks gebruiken - of misschien kan het ze slechts af en toe gebruiken. Let op je haar en kijk hoe het reageert.

    Probeer het product zoals het label aanvankelijk suggereert.

    Proteïne-behandelingen bevatten veel proteïne. Ze worden meestal op de markt gebracht voor beschadigd haar - als "herstellende" producten of versterkende producten. Als je haar veel breekt en oliën en conditioners niet werken of als je weet dat een deel van of al je haar in orde is (zoals peuterhaar), dan ga je misschien direct naar sterke behandelingen. Je bent veiliger met een product in een romige basis - een product dat ook conditioners bevat. Als proteïne nieuw voor je is, gebruik je misschien liever een conditioner met proteïne om te weten hoe je haar op proteïne reageert.

    Proteïne gebruik aanpassen

    Kies kleinere eiwitten (alle aminozuren, alle peptiden of gehydrolyseerd: silk, keratine, collageen) als je nieuw bent bij proteïne of grof haar hebt. Grotere eiwitten (haver, tarwe, soja, groente, quinoa) hebben de neiging goed te werken voor fijn haar en af en toe zelfs voor grof haar.

    Een masker gebruiken na een proteine behandeling?

    Na het gebruik van een product dat proteïne bevat of een proteïne behandeling, merken sommige mensen dat hun haar stug of stroef aanvoelt. Dit is soms een teken dat je teveel proteïne hebt gebruikt, te vaak proteïne hebt gebruikt of de verkeerde proteïne hebt gebruikt. Maar voordat je die conclusie trekt, probeer dan 1) extra conditioner toe te passen en het een paar minuten in te laten trekken, of 2) een diepe conditioner (een masker) toe te passen en het minstens een paar minuten met wat warmte in te laten trekken. Als dat je haar weer in een flexibele, minder klitterige toestand brengt, moet je het proteïne gebruik opvolgen met extra (of diepe) conditionering.

    Hoe proteïne gebruik te timen:

    Als je een resultaat krijgt dat je bevalt van een product dat proteïnen bevat, zijn er 2 wegen die je kunt nemen.

    1) Verhoog proteïne. Als je echt dol bent op wat proteïne voor je haar heeft gedaan, kijk dan hoe vaak je het kunt gebruiken voordat je een van de tekenen ervaart van te veel proteïne. MAAR - beperk het aantal producten dat je gebruikt die eiwitten bevatten. Als je proteïne gebruikt in shampoo, conditioner en leave-in producten, kan het zijn dat je een verkeerde "aflezing" krijgt over hoeveel proteïne je haar kan verdragen. Beperk proteïne tot een conditioner, of in eerste instantie tot een proteïne behandeling.


    2) Wees voorzichtig met proteïne: herhaal het gebruik van proteïne pas als de gunstige effecten van het vorige gebruik beginnen te vervagen. Dit is de meest zorgvuldige aanpak. Goed voor mensen met grof haar, of als je haar een slechte ervaring met proteïne heeft, als je haar minder poreus is of de neiging heeft om snel build-up te krijgen. Als je henna gebruikt, kan dit een betere aanpak zijn - voor sommige mensen voegt henna ook stijfheid toe aan haar dat het versterkende, ondersteunende effect van eiwitten versterkt.

    Tekenen van teveel proteïne

    Te vaak proteïne gebruiken, of een proteïne-houdend product gebruiken dat te geconcentreerd is voor je haar, of de verkeerde proteïne gebruiken voor je haar kan negatieve effecten veroorzaken die elkaar bijna lijken tegen te spreken:

    Haar kan stijf, kleverig, plakkerig, broos worden, het krulpatroon kan worden aangetast, het kan droog aanvoelen en heeft te veel volume.
    Haar kan te zacht, slap, plat worden en haar golf of krul verliezen. Of overdreven glad.
    Klinkt dat niet tegenstrijdig? Het is waar - en dezelfde persoon kan onder verschillende omstandigheden beide negatieve resultaten hebben.

    Proteïne-moisture balans?

    Zie het als een balans tussen kracht en stijfheid versus zachtheid. Kracht / stijfheid komt van proteïne, zachtheid van oliën en conditioners - gezamenlijk "verzachtende middelen" genoemd. Als je haar kracht en ondersteuning nodig heeft, is proteïne misschien een goede keuze. Als je te veel proteïne gebruikt en je haar wordt te sterk of stijf, dan heb je meer verzachtende middelen nodig om de stijfheid in evenwicht te brengen met zachtheid. Als je te veel oliën en conditioners hebt gebruikt in haar dat proteïne nodig heeft, kan het te zacht worden en heeft wat kracht van proteïne nodig. Maar vergeet niet dat te zacht haar ook kan voorkomen als je te veel proteïne gebruikt.

    Tekenen dat je krullen proteïne nodig heeft

    • Als het nat is, heeft het haar dat proteïne nodig heeft, de neiging om papperig en niet dicht aan te voelen, zoals een oud hemd van katoen en poly-mix in plaats van een stof die uit individuele vezels bestaat. Zodra je voldoende proteïne toevoegt, voelt het haar weer aan als vezels en leer je dat papperig, dun gevoel betekent dat je proteïne nodig hebt.
    • Haar dat haar veerkracht verliest, heeft mogelijk proteïne nodig.
    • Haar dat zich gewoon niet gedraagt, hoewel je diepe conditionering hebt geprobeerd of oliën gebruikt, heeft waarschijnlijk proteïne nodig.
    • Haar dat afbreekt terwijl je veel goede (proteïne vrije) conditioner gebruikt, heeft waarschijnlijk proteïne nodig.
    • Haar dat droog blijft ondanks het gebruik van oliën en conditioners, heeft mogelijk proteïne nodig voor hydratatie.
    • Haar dat "kleiner" aanvoelt als het nat is - en homogeen of papperig - zoals een heel oud, zacht onderhemd heeft mogelijk proteïne nodig. Haar moet aanvoelen als individuele vezels als het nat is - dus als het zacht en papperig en niet-vezelachtig aanvoelt als het nat is, heb je misschien wat proteïne nodig.

    Hoe vaak proteïne gebruiken

    Poreus haar dat niet grof is, kan het elke wasdag goed doen met proteïne in een conditioner of in een leave-in product - het proteïne is nodig om hydratatie en porositeit te beheersen. Of wekelijkse proteïne behandelingen en tussendoor proteïne gebruiken in je producten.

    Normaal poreus haar met een fijne of gemiddelde breedte kan mogelijk een vergelijkbaar schema gebruiken.

    Laag en poreus haar dat fijn en medium is, kan het prima doen met wekelijkse proteïne in een conditioner of een proteïne behandeling voor ondersteuning en hydratatie.

    Mensen met dunner haar met een lagere dichtheid, een lagere porositeit hebben, kunnen tussen wekelijkse behandelingen mogelijk ook proteïne gebruiken voor ondersteuning en hydratatie.

    Mensen met grof haar die poreus zijn (droog, beschadigd of chemisch behandeld), kunnen af ​​en toe proteïne gebruiken - misschien een keer per week (schadelijke chemische behandelingen, kleinere eiwitten) of elke 2-3 weken; maar grof haar met een lage poreusheid heeft mogelijk slechts om de 1-2 maanden proteïne nodig in een conditioner, misschien als je veel in de zon staat of als je haar lange tijd nat is.

    Proteïne producten personaliseren


    1) Kies eiwitten op basis van grootte.
    Aminozuren en peptiden zijn het kleinst en zullen waarschijnlijk overeenkomen met de meest uiteenlopende haartypen - fijn, medium en grof, poreus, normale poreusheid en zelfs lage poreusheid.

    Gehydrolyseerde zijde, keratine, tarwe, quinoa, mais, soja en collageen zijn kleiner en komen overeen met een breed scala aan haartypes - fijn, medium en grof en lage tot hoge poreusheid.

    Gelatine is tussen middelgroot en groot - beter voor poreus of zeer beschadigd / broos haar of fijn haar.

    Tarwe, haver, quinoa, maïs, soja, lupine en andere plantaardige of plantaardige eiwitten hebben doorgaans componenten die middelgroot tot groot zijn en worden het beste verdragen door poreus haar, fijn haar, beschadigd haar, chemisch behandeld haar. Onregelmatig gebruik aanbevolen voor grof of laag poreus haar.

    2) Selecteer de timing, intensiteit en maak een goede beoordeling van de resultaten
    Laat proteïne producten of proteïne handeling langer inwerken ​​om meer proteïne (tijdelijk) aan je haar te laten hechten voor een betere hydratatie. Dit maakt de behandeling intenser.

    Gebruik warmte met een proteïne bevattend product of een proteïne behandeling om het haar aan te moedigen zacht en licht op te zwellen, om de binding van proteïne aan het haar te verbeteren en het gebied waar proteïne zich aan kunnen hechten te vergroten. Dit maakt de behandeling intenser.

    Laat proteïne producten korter of zonder warmte zitten voor een minder intensieve behandeling - bijvoorbeeld voor grof haar of medium-grof haar, voor frequente proteïne gebruikers of voor poreus haar.

    Haar voelt na gebruik van proteïne kleverig en ruw aan?

    Spoel heel, heel goed uit. Breng veel uitspoelende conditioner of een diepe (intense) conditioner (zonder proteïne) aan en laat het 3 of 5 tot 15 of 30 minuten intrekken (met of zonder warmte). Als dat ruwe gevoel niet weggaat met deze diepe conditionering na proteïne, dan heb je

    1) het proteïne te lang laten zitten,

    2) het proteïne was het verkeerde proteïne voor je haar,

    3) je haar had geen proteïne nodig nu of

    4) het eiwit was te geconcentreerd (te sterk), Kies een product met een lager proteïne gehalte of verdun het product dat je hebt met water of conditioner om het de volgende keer minder geconcentreerd te maken.

     

    -----maart 2020----